109 – Vårkväll i Avaudden

Avaudden ligger på östra sidan älven vid sammanflödet mellan Lilla och Stora Luleälv. Ett nybygge anlades där år 1835 av en Stare och sen tillkom det fler gårdar eftersom. Avaudden har en fantastisk utsikt upp över Stora Luleälv och vid gamla brofästet finns det en fin rastplats, Porsiudden.

Under 1940-50-talet fanns det en dansbana intill älven som var välbesökt under sommarkvällarna. Musiken ackompanjerades av Porsiforsarnas brus.

Porsibroarna byggdes mitt i forsen i början av 1900-talet. En ny väg bröts mellan Murjek och Jokkmokk och trafiken kunde läggas om. Hästforor och senare på 20-talet – bilarna, kunde ta den vägen till Jokkmokk istället för att som tidigare färdas via Storbacken med färja över älven.

Gamla Porsibroarna revs 1960 och en ny bro byggdes upp som skulle passa när älven blev reglerad och Porsidammen stod klar. Forsarna blev ett minne blott.

I hotellets ungdom användes rum 109 och pentryt mittemot, som polisstation och häkte. Där huserade konstapel Ture Larsson. Rummet är helrenoverat av Ebba och Örjan och har eget badrum.

Comments are closed.