Mer historik om Padjerim

Det första nybygget i Padjerim vid Lilla Luleälv ( som nu är torrlagd) anlades 1806 och skattades 1823. Byn har sen dess varit bebodd. Vid Robinsons besök år 1798 skriver han i sin dagbok att det fanns ”en gård med en familj, klädd som lappar”.

Det tillkom nya hemman ovanför Padjerim som heter Lund, Britastorp och Bäckmark, men som ändå tillhör Padjerim.

Bäckmark anlades 1877 av August Öhman från Öjebyn som flyttade dit 1889. Hemmanet fick namnet av att det låg ovanför bäcken som rinner genom Britastorp och Bäckmarks skiften. Bäcken kommer från Koskats-sjön och var väldigt fiskrik innan älven blev torrlagd. August Öhman var morfar till författaren Gerda Persson som skrivit många böcker om hennes familj som flyttade till Brasilien 1910.

Britastorp anlades 1880 och 1884 av syskonen Brita Kajsa Paulsdotter och brodern Lars Paulsson vars släkt har ägt gården fram till 2010 då byggnaderna avstyckades från hemmanet och såldes. Stefan Larsson som är den femte generationen äger fortfarandet Hemmanet Britastorp. Daniel Heiskanen bor nu med sin familj på gården.

Lund var ett stort hemman med en stor Herrgårdsbyggnad och många fina timringar runt om. Det såldes och stod tomt i många år. Av en oförklaring anledning brann Herrgården ned till grunden en natt. Nu finns inget kvar av de fina timringarna då ägaren lät riva ner dem alla.

Idag 2013 är det fyra gårdar i Padjerim med året runt boende, de övriga är fridtidshus och några står tyvärr och förfaller.

Författat av Nancy, gift med Gösta Larsson – fjärde generationen på Britastorp i Padjerim

Comments are closed.